Activiteiten

U vindt hier de activiteiten van Der Aa-kerk te Groningen. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Zaterdag 15 december t/m 16 december 2018
Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Programma Antonio Vivaldi, Gloria in D RV 589 J.S. Bach, cantate schwingt freudig euch empor BWV 36 Weihnachtsliederen van o.a. Praetorius, Buxtehude, Hassler. Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Sara Jäggi (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Harry van der Kamp (bas) Entree Appingedam €25 | €22 vriend Groningen €25 | €22 vriend | €15 student | €35 eerste rang Voorverkoop Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 & winkelstraat UMCG | Cigo, Overdiep 4 Appingedam zaterdag 15 december 20:00 uur Nicolaikerk Appingedam zondag 16 december 15:00 uur Der Aa-kerk Groningen Online kaarten bestellen via website

Locatie Nicolaikerk en Der Aa-kerk: Wijkstraat 30 Appingedam Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

16

december
Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Vivaldi’s Gloria in D grote terts is een prachtige, ingetogen compositie, te vergelijken met religieuze werken als Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Allegri en Ave Verum van Mozart. Het bestaat uit twaalf delen. Tussen de koordelen worden soli gezongen door sopraan en countertenor. De openingsmuziek klinkt als een fanfare zoals het Gloria uit de Hohe Messe van zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach, die een groot bewonderaar van Vivaldi was. Na de opening zingt het koor een opgewekt Gloria in Excelsis Deo. Evenzo mooi is het tweede koor Et in terra pax hominibus (vreed' op aard). De grote Bach En dan de grote Bach: reeds eerder gecomponeerde verjaardagsmuziek hergebruikte hij in zijn nieuwe Adventscantate 'Schwingt freudig euch empor'. Hij verving onder meer zijn verjaardagrecitatieven door nieuwe koraalbewerkingen, gebaseerd op de adventskoralen ‘Nun komm, der heiden Heiland’ en ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. Een handige zet, want zo was meteen duidelijk dat het ging om een adventscantate. Iedereen kende immers deze bekende en populaire kerkliederen en de toon van de zondag – verwachtingsvol uitkijken naar kerst – was meteen gezet. Een voor Advent bijzonder feestelijke cantate was het resultaat: de jarige klinkt er stiekem nog steeds in door. Ons kerstconcert gaan we besluiten met prachtige traditionele kerstliederen. Liederen die u allemaal wel kent: 'Es ist ein Ros entsprungen' (Praetorius), 'O Jesulein Süss', 'In dulci jubilo' (Dietrich Buxtehude) e.a. Uitvoerenden Zoals altijd wordt het concert gedragen door de vaste groep barokmusici en het kleinkoor. Daarbij worden ze ondersteund door uitstekende solisten: bas Harry van der Kamp sopraan Sara Jäggi altus Robert Kuizenga tenor Johannes Weiss Programma Antonio Vivaldi, Gloria in D RV 589 J.S. Bach, cantate schwingt freudig euch empor BWV 36, Weihnachtsliederen van o.a. Praetorius, Buxtehude, Hassler. Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Sara Jäggi (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Harry van der Kamp (bas)

Locatie Der Aa-kerk Groningen: Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang €25,-, vriend € 22,-, student € 15,-, 1e rang
Lees meer

22

december
Codex Ibarra - kerstmuziek uit Ecuador

Codex Ibarra - kerstmuziek uit Ecuador

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. De uitstekende muziek die door de nonnen die aan de kathedraal waren verbonden werd verzameld is pas recent herontdekt. In de Codex Ibarra vond dirigent Adrián Rodriguez van der Spoel een mooie verzameling Ecuadoriaanse kerstmuziek. In dit concert klinken meerstemmige villancicos – eigenlijk volksmuziek, maar hier met religieuze teksten. Het succes van dit repertoire was vooral te danken aan de vermenging van de Europese barokstijl met traditionele Latijns-Amerikaanse elementen. Música Temprana vult het programma aan met andere, levendige kerstmuziek uit Ecuador en Peru. 7 zangers en 4 instrumentalisten.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

23

december
A festival of Lessons and Carols

A festival of Lessons and Carols

Onder leiding van dirigente Sonja de Vries verzorgen de Roden Girl Choristers een Festival of Lessons and Carols. Exact 100 jaar geleden is A Festival of Lessons and Carols voor het eerst uitgevoerd in King’s College in Cambridge. Tijdens dit Festival wordt het kerstverhaal verteld aan de hand van 9 korte lezingen, afgewisseld met Carols en samenzang. Programma Deze avond biedt een gevarieerd programma met solisten en meerstemmige composities, waarin traditionele Carols worden afgewisseld met pittige harmonieën en moderne bewerkingen. De Roden Girl Choristers laten bewerkingen horen van onder meer David Willcocks, Bob Chilcott, Anthony Baldwin en van Sietze de Vries, die het koor tevens begeleidt op het orgel. Entree Kaarten in de voorverkoop €15,00, bij de deur €18,00 en kinderen t/m 12 jaar gratis toegang met kaart. Verkoop via: www.rodengirlchoristers.nl / 06-53231768 Daan Nijman, Roden Van der Velde, Akerkhof, Groningen

Locatie Der Aa-kerk Groningen: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang Voorverkoop €15,- Deur €18,-
Lees meer

28

december
Shirma’s Christmas Gospel Sessions 2018

Shirma’s Christmas Gospel Sessions 2018

Shirma Rouse gaat terug naar haar muzikale roots aan het einde van dit jaar! Met haar Christmas Gospel Sessions zal zij haar passievolle sound ten gehore brengen in een aantal prachtige kerken en kastelen in Nederland. Waar zij ooit gestart is met zingen in de kerk maakt ze nu de cirkel rond. Een muzikale avond die je absoluut niet wilt missen.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Lees meer
Zaterdag 16 november t/m 18 januari 2019
Eurosonic

Eurosonic

De Der Aa-kerk In januari is Groningen even weer het centrale middelpunt van muziek tijdens Eurosonic Noorderslag. Tijdens het festival staat Groningen in het teken van nieuw Europees talent. Ook in de Der Aa-kerk treden diverse internationale bands op.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Lees meer
Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer
Vrijdag 30 november t/m 13 januari 2019
Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Vanaf 2 december is de duo-expositie van twee schilders; Marleen Bakker en Barbara van Haaften in de kerk te zien. Barbara leeft voor muziek en schilderen. Eerst heeft ze een studie piano aan het conservatorium van Amsterdam afgerond en daarna kunstgeschiedenis aan de UVA. Maar tekenen en schilderen hoorde al van kinds af aan bij haar, net zoveel als pianospelen en nog meer dan de geschiedenis van kunst. In 2011 is ze daarom begonnen met de opleiding Schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen en daar in juni 2016 afgestudeerd. Barbara werkt graag met olieverf, aquarel of drukinkt. Marleen Bakker uit Sauwerd heeft al eerder in de kerk geëxposeerd en laat ook jaarlijks werk zien van de cursisten van haar schilderschool in Winsum. Verder werkt ze met de basisscholen aan een jaarlijks terugkerend kunstproject dat ook elk jaar in de kerk is te zien. NB: de kerk is beide kerstdagen en nieuwsjaarsdag gesloten

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Zaterdag 8 december t/m 17 februari 2019
De kerk als tijdmachine

De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Locatie Klooster Ter Apel: Boslaan 3 Ter Apel
Lees meer
Vrijdag 14 december t/m 6 januari 2019
Houten kerstgroep De Verwondering

Houten kerstgroep De Verwondering

De Mariakerk van Oosterwijtwerd heeft een kerstgroep in bruikleen gekregen. De houten beelden zijn in 1955-1956 gemaakt door de beeldhouwer Pieter van Velzen, die de groep de naam ‘De Verwondering’ meegaf. Alle zeven figuren doen in hun eenvoud en ingetogenheid denken aan Romaanse beelden. Pieter van Velzen ( Weesp 1911-Nieuw-Loosduinen 1990) was beeldhouwer, glazenier en schilder. Met Aad de Haas en Jaap Min was hij een van de vernieuwende krachten binnen de naoorlogse kerkelijke kunst. Kerstgroep Pieter van Velzen is afkomstig uit de RK kerk in St. Nicolaasga. De parochianen hadden hun oude kerststal in ere hersteld, omdat ze die grotere beelden beter vonden passen in de grote neogothische St. Nicolaaskerkerk. Vervolgens werd de groep van Pieter van Velzen voor bruikleen (met de mogelijkheid van koop) aangeboden. Als plaatselijke commissie zijn we in juli gaan kijken en waren meteen onder de indruk van de zeggingskracht. In de kersttijd zijn de beelden te zien in de kerk van Oosterwijtwerd.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 14 december t/m 23 december 2018
Kerststallen

Kerststallen

Werkgroep 'Open Kerk' Protestantse Gemeente Grootegast-Sebaldeburen organiseert een expositie Kerststallen in het Witte Kerkje, Grootegast van 14 t/m 23 december. Veel mensen hechten waarde aan een kerststal in hun huis tijdens de kerstdagen. Maar waar komt die kerststal eigenlijk vandaan en wat is de gedachte er achter? En waarom zou je een kerststal in huis halen? De eerste kerststal werd geïntroduceerd door Franciscus van Assisi in 1223 met levende figuren en have, teneinde het kerstevangelie zo realistisch mogelijk voor te stellen.

Locatie Witte kerkje Grootegast: Rondweg 21 Grootegast
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 15 december t/m 16 december 2018
Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Programma Antonio Vivaldi, Gloria in D RV 589 J.S. Bach, cantate schwingt freudig euch empor BWV 36 Weihnachtsliederen van o.a. Praetorius, Buxtehude, Hassler. Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Sara Jäggi (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Harry van der Kamp (bas) Entree Appingedam €25 | €22 vriend Groningen €25 | €22 vriend | €15 student | €35 eerste rang Voorverkoop Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 & winkelstraat UMCG | Cigo, Overdiep 4 Appingedam zaterdag 15 december 20:00 uur Nicolaikerk Appingedam zondag 16 december 15:00 uur Der Aa-kerk Groningen Online kaarten bestellen via website

Locatie Nicolaikerk en Der Aa-kerk: Wijkstraat 30 Appingedam Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

16

december
Zondag matinee concert

Zondag matinee concert

Het komende jaar organiseren we een serie van elf maandelijkse zondag matinee concerten in samenwerking met Erik Huele. We beginnen steeds om 11.30 uur met een luisterconcert van 45 minuten. Daarna is er een pauze en daarna komt dezelfde musicus terug voor nog eens 45 minuten, maar nu mag er gepraat worden én geluncht!! We bieden bij deze reeks concerten een speciaal luncharrangement aan. We denken dat dit een mooie traditie kan worden. € 10,- entree concert, € 27,50 incl. lunchmenu, twee gangen met een goed glas wijn. Het eerste concert is op 30 september. Erik Huele bijt dan zelf het spits af. De volgende data zijn: zo 21 okt: Henk-Doeke Odinga zo 18 nov: piano duo (en solo) Elvire Boelee & Dimitrov Boelee zo 16 dec: Carolien Fleumer zo 20 jan 2019: Coert huijsman Meer informatie over musici is binnenkort te vinden op de agenda van www.blg.nl.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang Zie tekst
Lees meer

16

december
Adventsviering bij kaarslicht

Adventsviering bij kaarslicht

Voorganger ds. Doekle de Boer uit Leeuwarden Met medewerking van het Vocaal Ensemble Het Hoogeland. Dirigent en organist Vincent Hensen-Oosterdijk. En inwoners van Stitswerd die de lezingen verzorgen.

Locatie Kerk Stitswerd: Stitswerderweg 8 Stitswerd
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Toegang gratis

16

december
Kerstconcert van Tous les oiseaux d'Europe

Kerstconcert van Tous les oiseaux d'Europe

Tous les oiseaux d'Europe zingt eigenzinnige versies van popnummers in bijzondere arrangementen van onder andere onze dirigent Hans Kaldeway. We verrassen het publiek met vocale versies van bijvoorbeeld Spinvis, Katzenjammer, First Aid Kid, Vienna Teng en Peter Gabriel. Soms zijn dat bekende nummers, maar vaak ook juist de nog niet zo bekende pareltjes. Speciaal voor het kerstconcert wisselen we ons eigen repertoire af met solo's, duo's en kwartetten. Laat u betoveren in de sfeervolle donkere dagen voor kerst door dé Groninger Vocal Group. Toegang € 12,50 inclusief koffie/thee/glühwein | kinderen t/m 16 jaar € 6,- Reserveren via de mail.

Locatie Kerk Kropswolde: Woldweg 115 Kropswolde
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen reserveren@tlode.nl
Lees meer

16

december
Absint van Satie

Absint van Satie

Johanan Havinga (piano) en Gea Passies (zanger/verteller) brengen de Franse componist Erik Satie (1886 – 1925) tot leven. Korte vertellingen, ingetogen pianospel, stukjes poëzie en liederen geven een beeld van de persoon en het werk van deze wonderlijke componist. Na de pauze wordt de film ‘Satie en Suzanne’ vertoond. De film vertelt het liefdesverhaal van Satie en schilderes Suzanne Valadon. De film wordt vertoond zonder geluid, waarbij Johanan live voor de muzikale invulling zorgt. Gea Passies vertolkt de gedachten van Suzanne. Reserveren via onderstaand emailadres. Of telefonisch via 0595-571395 / 572875.

Locatie 't Marnehoes: Kerkstraat 21 Wehe den Hoorn
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,00
Inlichtingen muziekreserveringen@marnehoes.nl