Activiteiten

U vindt hier de activiteiten van Der Aa-kerk te Groningen. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Vrijdag 23 maart t/m 25 maart 2018
Whiskyfestival Noord-Nederland

Whiskyfestival Noord-Nederland

Whisky drinken in de Der Aa-kerk

Van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart is het weer zover: dan vindt het Whisky Festival Noord Nederland plaats in de Der Aa-kerk. De kerk wordt ook dit jaar weer drie dagen lang overgenomen door duizenden whiskydrinkende bezoekers, al dan niet gekleed in een kilt. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans uit binnen- en buitenland. Er zijn veel stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers. Er zijn belangrijke whiskyschrijvers aanwezig die hun boeken signeren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een proefglas met opdruk en de meeste whisky is vrij te proeven.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 30,00
Lees meer

29

maart
Fryske Passy 2018

Fryske Passy 2018

Fries-Latijnse Johannes Passie gecomponeerd Hoite Pruiksma

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, waarin de Friese taal en cultuur nationale en internationale aandacht krijgt, organiseert stichting UP (Uitzonderlijke Producties) een Nederlandse tournee van zeven theatrale passievoorstellingen in concertvorm. Donderdagavond 29 maart vindt deze voorstelling plaats in Der Aa kerk. De bijna rauwe directheid en tevens zo klankrijke en melodische Friese taal sluit volgens de componist naadloos aan bij de mystieke en expressieve verteltrant van het Bijbelse passieverhaal volgens Johannes. Deze eigentijdse Fryske Passy, met contrastrijke muziek van verstilling tot dramatisch expressief wordt uitgevoerd door kamerkoor Capella Frisiae, drie solisten en zeven instrumentalisten. Door toevoeging van regie en licht in dit passieconcert wordt de visuele verbeelding op een schilderachtige manier vergroot.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:30 uur
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

30

maart
Studentenmuziekvereniging Bragi

Studentenmuziekvereniging Bragi

Matthäus-Passion

Vrijdag 30 maart organiseert het Groninger Studenten MuziekGezelschap Bragi een bijzonder concert in Der Aa-kerk. Het orkest en koor voeren de Matthäus-Passion uit in de kerk. Dit is de eerste keer dat in de regio Groningen de Matthäus-Passion georganiseerd en uitgevoerd wordt door studenten en jong talent. Geïnteresseerde zangtalenten van diverse Nederlandse conservatoria zijn gevraagd om auditie te doen voor dit bijzondere project. Bragi hoopt hiermee dit jong talent een mogelijkheid te geven om ervaring op te doen en een naam te maken in de muziekwereld. Onder leiding van Jeroen Helder voert het orkest en koor van Bragi samen met de solisten dit welbekende en prachtige werk van Bach uit.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Toegang EUR 20,00
Lees meer

12

april
Nieuw licht: Marli Huijer

Nieuw licht: Marli Huijer

Nieuw licht: Marli Huijer

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht donderdag 12 april in de Der Aa-kerk met filosoof Marli Huijer over haar essay Beminnen, waarin ze pleit voor een nieuwe seksuele revolutie. Coreferent deze avond is Trudy Dehue. Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht donderdag 12 april in de Der Aa-kerk met filosoof Marli Huijer over haar essay Beminnen, waarin ze pleit voor een nieuwe seksuele revolutie. Coreferent deze avond is Trudy Dehue.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Lees meer
Zaterdag 14 april t/m 15 april 2018
Shop vintage kleding in de Der Aa-kerk

Shop vintage kleding in de Der Aa-kerk

Koop kleding per kilo

Op zoek naar een leuke nieuwe outfit? Zaterdag 14 april en zondag 15 april is er weer een Vintage Kilo Sale in de Der Aa-kerk. Ook deze keer is de kerk weer gevuld met kledingrekken vol met leuke vintage kleding. De toegang is gratis en een kilo vintage kleding kost slechts € 15,-. Zaterdag is de kerk geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Bijzonder aan deze kledingverkoop is dat de kleding niet per stuk is geprijsd, maar per kilo wordt afgerekend. Speciaal voor dit weekend is er twee ton aan mooie vintage kleding geselecteerd. De voorraad wordt beide dagen steeds aangevuld, dus er is continu keuze uit een ruim assortiment kleding voor hem en voor haar.

Locatie Der Aakerk: Akekrhof 2 Groningen
Prijs Toegang gratis
Lees meer

16

april
Concert Nederlands Studenten Kamerorkest

Concert Nederlands Studenten Kamerorkest

Het Nederlands Studenten Kamerorkest, bestaande uit studenten uit alle hoeken van het land, studeert gedurende één week onder leiding van gerenommeerd dirigent Ivo Meinen het programma in dat tijdens de tournee uitgevoerd wordt. Het programma staat geheel in het thema Vol verhalen. Het orkest geeft van 15 tot en met 22 april concerten door heel Nederland. Gedurende de tournee speelt het Nesko behalve in de Der Aa-kerk in Groningen ook in Leiden, Den Bosch, Utrecht, Middelburg, Maastricht, Sint Nicolaasga en Amsterdam.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Tijd 20:15 - 22:15 uur
Prijs Toegang EUR 17,50
Lees meer

21

april
Canto Ostinato ligconcert®

Canto Ostinato ligconcert®

Zaterdag 21 april vindt er in de Der Aa-kerk een bijzonder ligconcert® plaats, uitgevoerd door het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen. Liggend op een zelf meegebracht matje of gewoon zittend op een stoel, kun je je laten verrassen door de prachtige akoestiek en de bijzondere lichtinval in de kerk. De Canto Ostinato wordt deze avond door Sandra en Jeroen van Veen gespeeld op twee vleugels.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:30 uur
Prijs Toegang EUR 35,00
Lees meer
Zaterdag 3 maart t/m 11 april 2018
Expositie Antje Veldstra

Expositie Antje Veldstra

Houtdrukken en blokboeken

In de kerk van Klein Wetsinge is van 3 maart tot en met 11 april een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. De gedachte erachter is om via het kijken naar de prenten een moment van contemplatie te bewerkstelligen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Dinsdag 13 maart t/m 6 mei 2018
Dansen met de vijand

Dansen met de vijand

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent op zondag 11 maart a.s. in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand. De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur Entree: € 3,-- (kinderen gratis)

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraaat 60 Groningen
Tijd Dins- t/m vrijdag en zondag 13:00 - 17:00 uur
Lees meer

22

maart
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl
Vrijdag 23 maart t/m 25 maart 2018
Labyrint lopen

Labyrint lopen

In de Mariakerk te Oosterwijtwerd ligt elk laatste weekend van de maand een labyrint. Deze maand is dat het weekend van Palmpasen, van vrijdagmorgen 23 tot zondagavond 25 maart, dagelijks van 10:00 – 18:00 uur Een labyrint is een oud en wereldwijd symbool, een patroon van lijnen die naar het midden voeren en er weer uit. Een meditatieve oefening om gaandeweg te komen tot de kern van je leven. Ieder kan op eigen gelegenheid het labyrint lopen. Uitleg over het labyrint is beschikbaar.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Lees meer

23

maart
Lezing Kerstvloed 1717

Lezing Kerstvloed 1717

Spreker Piet H. Nienhuis

Het bestuur van de Stichting Behoud ’t Nijkerkje nodigt u van harte uit voor een lezing over de Kerstvloed van 1717. Piet H. Nienhuis is de auteur van het boek “Kerstvloed 1717, een Pelgrimstocht”. Het voorgeslacht van dhr. Nienhuis is afkomstig uit Uithuizermeeden. In het boek beschrijft hij de ramp en de wederopbouw na het herstel van de dijken. Om na te gaan wat er tegenwoordig nog van de gevolgen van de ramp te zien is, heeft hij een aantal wat hij noemt pelgrimstochten gemaakt door noord Groningen waarbij hij ook onze omgeving heeft aangedaan. Hij zal tijdens zijn lezing daarom speciaal aandacht aan ‘Boetendieks’ besteden.

Locatie 't Nijkerkje Oosteinde: Radsweg 11 Oosteinde
Tijd Aanvang 19:30 uur
Lees meer
Vrijdag 23 maart t/m 25 maart 2018
Whiskyfestival Noord-Nederland

Whiskyfestival Noord-Nederland

Whisky drinken in de Der Aa-kerk

Van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart is het weer zover: dan vindt het Whisky Festival Noord Nederland plaats in de Der Aa-kerk. De kerk wordt ook dit jaar weer drie dagen lang overgenomen door duizenden whiskydrinkende bezoekers, al dan niet gekleed in een kilt. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans uit binnen- en buitenland. Er zijn veel stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers. Er zijn belangrijke whiskyschrijvers aanwezig die hun boeken signeren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een proefglas met opdruk en de meeste whisky is vrij te proeven.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 30,00
Lees meer

24

maart
Orgelconcerten in de Engelbert

Orgelconcerten in de Engelbert

De eerste 3 zaterdagen van de maand maart zal het historische orgel te beluisteren zijn. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang gratis. Het doel hiervan is om het orgel als veelzijdig muziekinstrument meer onder de muzikale aandacht te brengen. Iedereen kan zo even binnenlopen om te genieten van de veelzijdige orgelklanken. De organisten zijn veelal mensen uit de omgeving; sommigen zijn organist van beroep, maar er zijn ook muziekstudenten en amateur-liefhebbers die hun muzikale hart aan het orgel verpand hebben. Datum: 3 maart Organist: Frits Kaan. Datum: 17 maart Organist: Bart Buist. Datum: 24 maart Organist: Hans Nomen

Locatie Kerk Engelbert: Engelberterweg 39 Engelbert
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zaterdag 24 maart t/m 8 april 2018
Marcel Duran

Marcel Duran

Voor de 13e keer toont Marcel Duran zijn recente schilderijen in het middeleeuwse kerkje van Thesinge. Elk voorjaar wordt het kerkje omgetoverd tot een podium voor zijn intieme en suggestieve voorstellingen op linnen. Met een toets die in de loop der jaren steeds vrijer is geworden schildert hij in kleurrijke toonwaarden landschappen, stadsgezichten en portretten naar ‘de natuur’. Duran schildert zijn werk met olieverf en benut de mogelijkheden van dat materiaal ten volle. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 24 maart om 15:00 uur. Dit belooft een bijzondere aangelegenheid te worden. De kunstenaar zelf opent de expositie en vervolgens treedt de zanggroep ‘Scaramella’op.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2a Thesinge
Inlichtingen mail@marcelduran.nl
Lees meer

25

maart
Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Blokfluitensemble Amarilli's Sunshine uit Amsterdam. In de serie Jacobusconcerten Zeerijp brengt dit unieke ensemble muziek uit vijf eeuwen. Naast de verschillende blokfluiten wordt er ook gezongen. Speciaal voor Zeerijp hebben zij een programma gemaakt met als thema ‘liefdesgeschiedenissen in de muziek’.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11 Zeerijp
Tijd 16:00 - 17:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen bijjacobus@gmail.com
Lees meer

25

maart
Bob van der Ent en Henry Kelder

Bob van der Ent en Henry Kelder

Rondom Paganini

Paganini is een legendarische figuur in de muziekgeschiedenis. Hij breidde o.a. de technische en expressieve mogelijkheden van de viool geweldig uit en veroorzaakte een ommekeer in het vioolspel, die ertoe leidde dat het componeren voor de viool nooit meer hetzelfde zou zijn. Beroemde tijdgenoten als o.a. Chopin, Schubert en Schumann waren overweldigd door zijn groot kunstenaarschap.

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 20:15 uur
Lees meer